SecurityHiveSecurityHive logo
Blog SocGholish Malware

SocGholish Malware: De opkomst van een geavanceerd en ingenieus Gevaar

By SecurityHive
 | 
July 30, 2023

Inleiding

De digitale wereld evolueert voortdurend, maar helaas evolueert ook de bedreiging van malware mee. Een van de meest opkomende en verontrustende malware in de recente tijd is SocGholish. Deze geavanceerde vorm van malware heeft de aandacht getrokken vanwege zijn slimme en geraffineerde benadering om systemen te infecteren en gebruikers te misleiden. In dit blogartikel zullen we dieper ingaan op de SocGholish malware, de kenmerken, verspreidingsmethoden en de impact ervan op gebruikers en organisaties.

Wat is SocGholish Malware?

SocGholish is een vorm van geavanceerde malware die gebruikmaakt van sociale manipulatie als een van de belangrijkste methoden om zichzelf te verspreiden. Het is een vorm van "social engineering" waarbij cybercriminelen zich voordoen als betrouwbare bronnen of entiteiten om gebruikers te verleiden om schadelijke acties uit te voeren, zoals het klikken op kwaadaardige links of het downloaden van geïnfecteerde bijlagen. SocGholish wordt beschouwd als een van de gevaarlijkste malware. Het is relatief makkelijk te detecteren, maar moeilijk om te stoppen. Ook is de verspreidingsmethode erg professioneel opgezet.

Verspreidingsmethoden van SocGholish

SocGholish verspreidt zich via verschillende kanalen, maar een van de meest voorkomende methoden is via phishing-e-mails. Cybercriminelen die achter SocGholish zitten, sturen overtuigende e-mails die afkomstig lijken te zijn van legitieme bedrijven, overheidsinstanties of bekende dienstverleners. De e-mails bevatten linkjes naar valse websites die identiek lijken aan de echte websites. Onoplettende gebruikers die op deze links klikken, worden naar kwaadaardige pagina's geleid. Wanneer zij de pagina bezoeken en hun browser kwetsbaar is, krijgt de gebruiker een vaste melding van een browserupdate. Wanneer de gebruiker dit uitvoert, wordt de malware onbewust geïnstalleerd op het systeem.

Het is belangrijk om te vermelden dat SocGholish afwijkt van “standaard” phishing, wanneer de gebruiker via een mailcampagne wordt benaderd. Er is geen gevoel van urgentie, bedreiging, beloning of misleiding. In plaats daarvan wordt de malware verspreid via uitgebreide marketingcampagnes, legitieme mailcampagnes en een goede SEO. Ook vindt de infectie plaats op legitieme websites die gebruikers al vertrouwen! Deze websites zijn zelf slachtoffer geworden van het verspreiden van deze malware.

Kenmerken en Werking

Wat SocGholish zo gevaarlijk maakt, is de manier waarop het zijn kwaadaardige payloads vermomt om detectie te voorkomen. Hierdoor kan het ongestoord zijn destructieve werk uitvoeren op geïnfecteerde systemen.

Bovendien maakt SocGholish gebruik van "staging servers" om zijn payloads (malware) te downloaden en te activeren. Dit betekent dat de malware niet alle schadelijke code in één keer op het slachtoffersysteem injecteert, wat de detectie bemoeilijkt. In plaats daarvan downloadt het kleine stukjes code vanaf de staging servers om zichzelf stapsgewijs te bouwen en te activeren. Dit proces verloopt vaak versleuteld, waardoor het nog moeilijker wordt voor beveiligingsoplossingen om de kwaadaardige activiteiten te detecteren.

SocGholish Overview

Impact op Gebruikers en Organisaties

De impact van SocGholish op individuele gebruikers en organisaties kan verwoestend zijn. Geïnfecteerde gebruikers lopen het risico op identiteitsdiefstal, financiële verliezen en het verlies van gevoelige persoonlijke informatie. Voor organisaties kunnen aanvallen met SocGholish resulteren in gegevenslekken, bedrijfsonderbrekingen en reputatieschade. Daarnaast kunnen de kosten voor het herstellen van geïnfecteerde systemen en het versterken van de beveiliging aanzienlijk zijn.

Threat Actor

De groepering achter SocGholish wordt door ProofPoint als TA569 en door Mandiant als UNC1543 benoemd. Door het NCSC worden deze als dezelfde actor beschouwt, maar er zijn ook signalen dat verschillende groeperingen samenwerken, zoals EvilCorp en UNC2165. De threat actor staat bekend als een Initial Access Broker (IAB). Deze brokers hebben als doel om apparaten te infecteren, een persistent verbinding op te zetten en vervolgens de toegang door te verkopen aan andere groeperingen. Kenmerkend voor deze threat actor is dat zij met infecties via Javascript bestanden werken, die lokaal op het systeem moeten worden uitgevoerd.

Conclusie

SocGholish malware is een geraffineerd en professioneel opgezet. Door gebruik te maken van misleiding, misbruik van vertrouwen en samen te werken met andere groeperingen, kan SocGholish een persistente dreiging vormen. Het is van cruciaal belang dat gebruikers bewust worden gemaakt van de risico's van social engineering en dat organisaties investeren in beveiligingsoplossingen om zichzelf te beschermen tegen deze steeds evoluerende dreiging. Door alert te blijven en het belang van cybersecurity te erkennen, kunnen we samen een stap zetten naar een veiligere digitale wereld.

Bescherm je organisatie