Het belang van een firewall

Het belang van een firewall

Wat is een firewall?

Een firewall is een netwerk barrière die ongeautoriseerde toegang tot en van een privé-netwerk voorkomt, waardoor de beveiliging van apparaten die op een netwerk zijn aangesloten, wordt verbeterd. 

Firewalls controleren al uw netwerkverkeer, aan de hand van uw ingestelde regels blokkeren ze ongewenst verkeer. Wanneer gegevens worden uitgewisseld tussen uw apparaat en uw bijvoorbeeld uw servers in uw prive cloud, monitoren firewalls deze gegevenspakketten en bepalen ze of deze veilig zijn op basis van de regels die u ingesteld heeft. Van enkele pc's in een klein kantoor tot grote bedrijven met duizenden apparaten, firewalls zijn een belangrijk onderdeel van het beschermen van apparaten tegen bedreigingen. Het inregelen van een goede firewall oplossing is een van de eerste stappen die u kunt nemen om de beveiliging van uw netwerk te verbeteren.

Het belang van een firewall

Aanvallers zoeken vaak naar kwetsbare apparaten die op internet zijn aangesloten. Nadat een aanvaller met succes op het apparaat is terechtgekomen, kan deze persoonlijke gegevens stelen. Hoe kan Firewall software uw hierbij helpen? 

- Uw apparaten in uw interne netwerk beschermen tegen ongewenste toegang.
- Identificeren en blokkeren van ongewenste inhoud.
- Helpen voorkomen dat virussen en/of malware uw bedrijfsnetwerk bereikt.
- Firewall Software kan ook specifieke online locaties blokkeren. Dit kan nuttig zijn voor veiligheidsdoeleinden, maar ook voor het blokkeren van sites die mogelijk ongeschikte inhoud bevatten. Inhoudsfiltering kan handig zijn voor bedrijven, maar bijvoorbeeld ook in priveomstandigheden zoals; ouderlijk toezicht.

Hoewel een firewall mogelijk toegang tot malware kan voorkomen, deze niet in staat om malware op uw computer te detecteren? Laat staan om er vanaf te komen. Daarom raden we aan om naast een firewall een goede antivirussoftware te installeren. Antivirussoftware helpt u door veel voorkomende malware te detecteren in bestanden en programma's die uw apparaten kunnen beschadigen.

Type firewalls

De twee basistypes van firewalls zijn firewall software en fysieke firewall apparaten. Firewall Software is software die zich op een apparaat bevindt en het netwerkverkeer op dat specifieke apparaat controleert, terwijl een fysieke firewall een hardwareapparaat is dat is aangesloten op uw gehele netwerk. Fysieke firewalls zijn vaak handig voor netwerkomgevingen waarin meerdere apparaten dezelfde internetverbinding hebben. Hoewel de meeste computers en routers standaardfirewalls in het apparaat hebben ingebouwd, raden we aan een uitgebreidere firewall-toepassing te gebruiken voor de beste bescherming.

Wist u dat?

Het nog steeds veelvuldig voorkomt dat een firewall oplossing en antivirussoftware niet voldoende zijn in de strijd tegen hackers, malware en cryptolockers? Dit heeft er voornamelijk mee te maken dat hackers en malware continue voorlopen op de bestaande beveiligingstechnieken. Nieuwe malware, of 0-day lekken in software of hardware kunnen er nog steeds voor zorgen dat u geinfecteerd raakt. SecurityHive heeft een oplossing beschikbaar die als bewegingssensor dient voor uw netwerk, zo bent u altijd direct op de hoogte als malware of een hacker tot uw netwerk is binnengedrongen en op onderzoek uit gaat.